ampolla tronjó

Rescatem el licor de la taronja i el cordill

 

Encetem l’apartat de receptari recuperant aquest curiós licor que l’avi d’en Pauto i l’Ernest va batejar com a tronjó, emulant el cointreau; amb el que comparteix l’ingredient principal, però no pas el mètode de producció.

El tronjó, més conegut com a licor de la taronja penjada és un licor casolà de taronja. Com que es necessiten pocs ingredients i el material està molt a l’abast és molt senzill de fer. Nosaltres ja ens hem tirat a la piscina i n’hem començat a produir a escala (atents als pròxims mesos…), i animem a  fer tronjó casolà a tothom!

 

És un licor genial com a digestiu, ja que el gust cítric acostuma a acompanyar els postres. S’ha de rebaixar amb almívar, és un licor que ha de ser dolç, però també ha de tenir un punt alcohòlic. El grau hauria d’oscilar entre el 28% i el 32% d’alcohol.

Ingredients
Material
  • Taronges (4)
  • Aiguardent de vi de 45% (1l)
  • Aigua
  • Sucre
  • Pot de 3l
  • Cordill
  • Filferro
  • Bàscula
  • Forquilla
  • Alcoholímetre
  • Embut
  • Vas de precipitats
Procediment:

 

elaboració tronjó

Primer de tot es lliga el cordill a un tros de filferro d’uns 15cm. Seguidament es punxa repetidament una taronja amb la forquilla. Acte seguit s’atravessa la taronja amb el filferro llgat. 

Es posa l’aiguardent al pot i la taronja suspesa sobre l’aiguardent sense que arribar a tocar-lo, tapant el pot amb el fil enmig. Important, el recipient ben tancat!

Cal canviar la taronja tot repetint el procés durant quatre setmanes, una taronja per setmana. Veureu que l’aiguardent agafa un color groc intens. Passades les setmanes es pot rebaixar l’aiguardent res

ultant (se’n pot dir esperit de tronjó) amb almívar, i ja tindrem el tronjó! Aquestes quatre setmanes són orientatives, cal que us guieu segons el vostre instint. Dependrà del grau de la vostra base d’alcohol i, en tot cas, quatre seria el mínim de setmanes. També es poden allargar les taronges penjant, en comptes d’una, dues setmanes, sempre que les hi deixeu durant més d’un mes. 

En aquest cas, disposant d’1l d’esperit de tronjó a 45%, per deixar-lo a 30% hem afegit 360ml d’aigua amb una solució de 150g de sucre.

Si teniu qualsevol dubte mentre feu el vostre tronjó no dubteu a dirigir-vos a info@lasobirana.cat, que us intentarem ajudar tant com puguem!

Apa, salut!

 

L'avi Quim ratafiare En record de l’avi Quim, que ens va ensenyar a fer tronjó als cosins i ens va despertar la curiositat per la ratafia

Els nostres licors

Aquest lloc web utilitza cookies amb la finalitat d’oferir una millor experiència d’usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per l’acceptació de les cookies esmentades i l’acceptació de la nostra política de cookies, cliqui l’enllaç per a més informació.