garrafa al sol

Què és això de la Sobirania Etílica?

“Un espectre recorre Catalunya, és l’espectre de la Sobirania Etílica.”

No, no us espanteu! Encara som lluny que algun savi redacti el Manifest de la Sobirania Etílica. Però avui volem aprofitar per explicar una mica millor aquest concepte que ha aparegut en el món ratafiaire i cooperativista els darrers mesos.

El referent del que beu la Sobirania Etílica no és altre que la Sobirania Alimentària, l’alternativa que la Via Campesina va proposar el 1996 enfront una indústria agroalimentària globalitzada i neoliberal que no té en compte la pagesia, deprada el planeta i  nega la capacitat de decisió de les persones consumidores sobre els aliments.

La Sobirania Alimentària és “el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: dret i accés a la terra, als recursos naturals, a alimentar-se de forma sana i saludable…” Via Campesina, 1996 (Roma)

En aquests 23 anys d’història, la Sobirana Alimentària ha influït molts moviments socials i polítics, ha desenvolupat una solidesa teòrica i pràctica potent i, combinada amb altres iniciatives com l’agroecologia ha acabat incidint a la forma que produïm i consumim aliments.

El seu impacte també s’ha notat en algunes begudes alcohòliques. Però passa el mateix en totes les begudes? No, en totes no.

Els licors i els destil·ats segueixen quedant, majoritàriament, fora del camp del consum crític. Quan demanem a qualsevol barra sabem qui, com i on es produeix el que bevem? Sabem en quines condicions laborals i ambientals? O quants quilòmetres ha fet per arribar fins al nostre got?

Majoritàriament, no. Excepte en alguns casos, d’empreses centenàries vinculades a una forma de producció tradicional (determinats orujos, brandis o whiskys) no sabem res més de l’origen del producte que allò que el màrqueting ens vol vendre. 

Fins i tot passa que l’ingredient principal de la majoria de la ratafia casolana que es fa a Catalunya, que hauria de ser de proximitat, és una base alcohòlica de la que no en coneixem l’origen ni en decidim el gust ni la dolçor!

La Sobirania Etílica és una proposta per capgirar aquesta situació des de diversos fronts: el coneixement, el saber fer casolà, la recuperació de la destil·lació, el consum conscient, la producció de proximitat,

En aquest apartat del bloc anirem desenvolupant què vol dir per nosaltres Sobirania Etílica a partir de reflexions, visites a altres projectes, experiències interessants, etc.

 

Els nostres licors

Aquest lloc web utilitza cookies amb la finalitat d’oferir una millor experiència d’usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per l’acceptació de les cookies esmentades i l’acceptació de la nostra política de cookies, cliqui l’enllaç per a més informació.